Presisjonslandbruk


Husker du hvordan jordet ditt så ut for 2 år siden? 

 

Vet du hvor det vokser bra, og hvor det vokser dårlig? Har såkornet/frøene samme kvalitet som tidligere?

Ved å kartlegget jordet en gang i året, får du oversikt over hvor det bør taes grep til neste vekstsesong.

Eller kartlegg på månedsbasis og få kontroll gjennom sesongen. Gjødsling og sprøytemidler kan da havne der de trengs, som mest sannsynlig ikke er hele jordet. 

Ved å gjøre jordbruket digitalt får du full oversikt over hver eneste plante som er sådd, uten å måtte gå/kjøre en meter ut i åkern.

Kartene vi generer kan legges blandt annet legges inn i Skifteplan, Farm Works Mobile, John Deere-, AgLeader- og Trimble-terminaler.

Presisjonslandbruk er fremtiden!

 

Hibou flyr i lav høyde over jordene og analyserer helsen til hver plante

Et jorde kan se grønt og fint ut fra bakken, men tar vi turen opp 50m, ser vi detaljer som er usynlig fra både bakkenivå og satelitt.

Målet med presisjonlandbruk er å øke lønnsomheten for bonden, og samtidig spare miljøet for unødvendig gjødsling og bruk av plantevernmidler. 

De fleste jorder får idag samme behandling over hele jordet, selv om behovet kan være forskjellig på de ulike delene. Dronebilder sammen med jordprøver gir en svært detaljert oversikt over jordet,  og bonden får en unik oversikt over hvor det er behov for å ta grep.  På denne måten kan bonden spare både store summer og unødvendig tid og kjøring på jordet.

 

Høyoppløselige kart

Vi lager kart med oppløsning helt ned til under en cm pr pixel.

Jordeanalyse

Ved bruk av forskjellige algoritmer,  kan vi gi et svært detaljert bilde på plantehelsen i åkeren. Her ser vi et bilde av samme åker som ovenfor, analysert med VARI, som viser mengden plantemasse. Ved å følge utviklingen av plantemassen over tid, kan bonden ta grep der det trengs.

 

Et bilde skjuler mer enn 1000 ord

Våre øyne ser kun en liten del av lysspekteret. Derfor utstyrer vi opp dronene våre med sensorer som oppfatter det vi ikke kan. En frisk plante vil reflektere nær infrarødt lys, mens den absorberer det røde og blå lyset. Dermed kan vi med riktig sensor se hvor bra fotosyntesen fungerer. Og i motsetning til satelittbilder, som analyserer med områder på 10-30 m², ser vi helt ned til under 1 cm²

Gjødslingsoner

Hibou generer kart som kan eksporteres til  Farm Works Mobile eller John Deere, AgLeader- og Trimble-terminaler. Kartene kan også legges rett inn i Skifteplan.

Om det ikke benyttes automatisk spreder, kan kartene eksporters til google earth, så bonden selv kan justere mengden i fart.